Paltamon Jyry

Perustettu 1936.

Paltamon Jyry  on vuodesta 1936 toiminut urheiluseura ja nykyisellään keskittyy lajien kuninkaaseen, eli jalkapalloon. Seura osallistuu vuosittain aktiivisesti erilaisiin turnauksiin, kuten Suopotkupallon ja Umpihankifutksen MM-kisoihin, Kuopion jalkapallopeijaisiin, Kalajoen Beach Futikseen, Vaalan SM-rankkarikisoihin. Perinteisemmälle nurmialusta, isolla kentällä, jyryläiset potkivat palloa Kainuun Superliigassa. Jyryläisiä joukkueesta löytyy juniorista senioriin ja tiimi onkin erinomainen sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa. Paltamon Jyryn toiminta on laajentunut viime aikoina myös muille osa-alueille, kun Petanque- ja Pilkkiminen ovat saaneet omat jaostonsa seurassa.

Sivuiltamme löydät viimeisimmät uutiset, otteluohjelman ja -raportit, joukkue-esittelyn pelaajakortteineen, harjoitusajat, kuvia ja kaikkea muuta mielenkiintoista!

Petankkijaosto

Pelimies on aina pelimies. Tämä sanonta sopii myös Paltamon Jyryn pelimiehiin (ja muihinkin Jyryläisiin). Jos ei pelata jalkapalloa, niin sitten pelataan jotain muuta, useimmiten petankkia. Seuralta löytyy kyseiseen lajiin tarvittava välineistö ja kaikki ovat aina tervetulleita mukaan peliin.

Pelin säännöt ovat vakiintuneet jotakuinkin seuraavan laisiksi: ensin määritetään pelialue sekä heittopaikka. Sen jälkeen kaikille pelaajille jaetaan kaksi samalaista palloa. Iältään vanhin peliin osallistuja heittää pikkupallon heittopaikalta pelialueelle. Kaikissa heitoissa on tärkeää, että pelaaja tai pelaajaan kuuluva vaatekappale ei ole heittoalueen ulkopuolella ennen kuin pelaajan heittämä pallo osuu maahan tai toiseen palloon.

Alkuheiton jälkeen kukin pelaaja vuorollaan nuorimmasta lähtien heittää yhden pallon mahdollisimman lähelle pikkupalloa. Suora osuma pikkupalloon yleensä palkitaan jotenkin. Kun kaikki ovat heittäneet, heitetään toinen kierros edelleen nuorimmasta alkaen. Pelin voittaja on se, jonka pallo on lähimpänä pikkupalloa. Seuraavan pelin heittojärjestys määräytyy edellisen pelin tulosten perusteella siten, että voittaja heittää viimeisenä. Peliin tulevat uudet pelaajat heittävät aina ensimmäisenä.

”Puhe oli että pelataan pienillä panoksilla.”

Pilkkijaosto

Paltamon Jyryssä on toiminut viimeisen parin vuoden ajan aktiivinen pilkkiporukka. Sen perustamisajankohdaksi voitaneen ilmoittaa ensimmäisen Facebook-viestiketjun aloittamispäivämäärä 12.12.2013. Porukan varsinaiseen toimintaan kuuluu epävirallisten pilkkikisojen järjestäminen. Pilkkiminenhän on useimmiten talviharrastus, joten jaoston aktiivinen toiminta painottuukin talviaikaan. Ensimmäinen kisa järjestettiin jaoston toimesta talvella 2014 Paltamon Jokijärvellä. Kisan voitti Valtteri Tervo. Toinen kisa pidettiin talvella 2015 Kuhmon Iso-Rommakossa ja sen voitti Ari Kovalainen.

Kisat järjestetään useimmiten Lauantaisin, mutta valmistautuminen aloitetaan jo edellisenä iltana saunomalla ja nauttimalla virvokkeita. Yhdessäoloon kuuluu useimmiten myös erilaisia seurapelejä, kuten sökö ja petankki (katso petankkijaosto). Toki pilkkivälineistökin pitää huoltaa ja laittaa toimintavalmiuteen ennen Lauantain kisaa.

Ennen kisan alkua, tapahtuman järjestäjä kertaa säännöt. Kisa-ajan päätyttyä saaliit punnitaan ja julistetaan voittajat. Tämän jälkeen ohjelmassa on yleensä ruokailua, saunomista, virvokkeiden nauttimista, sököä, petankkia, laulua, yms.

Sunnuntai onkin sitten vähän hiljaisempi päivä…